Friday, December 19, 2008

Τάρτες....

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ


Για την ζύμη(*)

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

½ κούπα ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια


Για την κρέμα

5 τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

½ κούπα ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά

7 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι (περίπου 4 λεμόνια)

4 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού





Ζεστάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.

Ανακατέψτε το αλεύρι, την ζάχαρη και τα ξύσματα, προσθέστε το βούτυρο.

Πιέστε την ζύμη στο πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πιρούνι. Παγώστε για 15 λεπτά. Ψήστε μέχρι να χρυσίσει για 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει.

Κατεβάστε στους 180 βαθμούς.

Χτυπήστε το τυρί στο μίξερ. Προσθέστε την ζάχαρη. Προσθέστε τα αβγά –ένα κάθε φορά- χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε πρόσθεση. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Περιχύστε το μίγμα στην ψημένοι ζύμη και ψήστε για 30 λεπτά στους 180. Αφήστε να κρυώσει. Βάλτε στο ψυγείο για περίπου μια ωρα.

Μπορείτε να βάλετε για γαρνίρισμα Σαντιγί, φράουλες ή ζάχαρη άχνη.

Βάλτε 2 λεπτές φέτες λεμονιού στο κέντρο για ομορφιά.

(*)Αντί για ζύμη μπορείτε να σπάσετε μπισκότα και να τα ανακατέψετε με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε τα στο ταψί και παγώστε στο ψυγείο.

.

Τάρτα Κρεμμυδιού


Μιση ζυμη (*)

1 κουταλια λαδι

2 μεγαλα ασπρα κρεμμυδια κομμενα σε λεπτες φετες.

1 μεγαλο αβγο

½ κουπα κρεμα γαλακτος

αλατι

πιπερι τριμμενο μοσχοκαρυδο

Martha Stewart’s pâte brisée

Προθερμανετε στους 220 βαθμους.

Απλωστε την ζυμη στην ταρτιερα. Σκεπαστε με σελοφαν και βαλτε στο ψυγειο.

Σοταρετε τα κρεμμυδια μεχρι να καραμελωσουν.



Χτυπήστε το αυγό και την κρέμα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο. Προσθεστε τα κρεμμύδια. Αν θελετε προσθεστε τριμμενο εμενταλ.
Ανακατεψτε.

Βγαλτε την ταρτιερα από το ψυγειο και γεμιστε το με την γεμιση.

Ψηστε για 25 λεπτα η μεχρι να ροδισει. Αφηστε να κρυωσει η σερβιρετε ζεστο.


(Αν θέλετε γλυκιά τάρτα, αφαιρεστε το τυρί, προσθέστε μάυρη ζαχαρη στο σοταρισμα των κρεμυδιών και σταφίδες μαζί με την κρέμα γάλακτος. Κανέλα)

No comments: