Sunday, November 2, 2008

Τα Μυστικά της Γιαγιάς…

Για να μην στεγνώσει το συκώτι εσωτερικά πριν το τηγανίσετε, μαρινάρετε το πρώτα για 2 ώρες μέσα σε γάλα.

Όταν τρωτέ εδέσματα με ξίδι, αποφύγετε να καταναλώσετε κρασί. Αντιθέτως, ότι κρασί σας μείνει, προσθέστε το στο ξύδι. Θα κάνετε οικονομία και θα είναι άριστης ποιότητας.

Για να ωριμάσουν οι τομάτες σας, κλείστε τις σε μια χαρτοσακούλα με μια ώριμη τομάτα. Για να ωριμάσει η μπανάνα σας, κλείστε την με ένα μήλο.


Για να πετύχει η τάρτα, καλύψτε την επιφάνεια της ζύμης με ξερά φασόλια και ψήστε την, πριν την γέμισή της. Για να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στην γέμιση με ξινά φρούτα, προσθέστε δισανθρακική σόδα (μια πρέζα).

Προσθέτετε το αλάτι στην κατσαρόλα πάντα αφού έχει αρχίσει να βράζει, στο κρύο νερό επιβραδύνεται η βράση.
Αν ένα φαγητό είναι πολύ αρμυρό, βάλτε το στην φωτιά με ένα πανί με αλάτι (σκεπασμένο). Το αλάτι στο πανί θα «τραβήξει» το αλάτι και το πιάτο θα ξε-αρμυρίσει.
Αν μια σάλτσα είναι πολύ αρμυρή, πετάξτε ένα κυβάκι ζάχαρης και βγάλτε το πριν λιώσει.

Για να σερβίρετε κατάλευκο ρύζι, στύψτε λίγο λεμόνι στο νερό βράσης. Μην ανακατεύετε ποτέ το ρύζι στην κατσαρόλα.

Αν το μαρούλι σας έχει μαραθεί ελαφρώς, βουτήξτε το σε χλιαρό νερό, ή σε κρύο νερό με ζάχαρη και ξύδι.

Για να μην πέφτουν οι σταφίδες στον πάτο του γλυκού, αλευρώστε τις.


Βράστε κολοκύθα σε γάλα και περάστε την στο μίξερ, για να έχετε μια πεντανόστιμη γλυκιά ή αρμυρή σούπα.

Όταν διαλέγετε χοιρινό, προσέξτε το λίπος να μην είναι κίτρινο, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν γέρικο ζώο και το κρέας του σκληρό.

Βράστε τις πατάτες στο γάλα (που έχει ήδη υποστεί βράση για να μην κόψει) για να φτιάξετε τον καλύτερο πουρέ. Για να μην φυτρώσουν οι πατάτες σας, διασκορπίστε μαζί τους κάποια μήλα. Οι καθαρισμένες πατάτες μένουν λίγο καιρό στο ψυγείο αν τις καλύψετε με νερό και ξίδι.

Για να ξεκολλήσετε κολλημένα κατεψυγμένα ψάρια, χρησιμοποιήστε μια λεπίδα βουτηγμένη στο αλάτι.

Το καλοκαίρι φέρτε άμμο από την παραλία για να συντηρήσετε τα μήλα και τα αχλάδια σας.

Θάψτε τα πράσα σας σε μια γλάστρα αν θέλετε να συντηρηθούν. Στεγνώστε τα φύλλα του πράσου κόψτε τα σε κομματάκια και χρησιμοποιήστε τα σ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα σε σούπες.

Ο μαϊντανός όσο πιο επίπεδος είναι τόσο πιο αρωματικός. Βάλτε τον σε ένα ποτηράκι νερό να συντηρηθεί, όπως τα λουλούδια.

Για να έχει ο αρακάς, το μπρόκολο, τα φασολάκια το έντονο πράσινο χρώμα των διαφημίσεων, απλά μην κλείσετε τελείως το καπάκι της κατσαρόλας.

Για την συντήρηση των αυγών, πάντα να τα αποθηκεύετε με την μύτη προς τα κάτω.. Αν ένα αυγό είναι μπαγιάτικο, επιπλέει στο νερό, (για να μην μπερδευτείτε θυμηθείτε ότι ό,τι είναι «πεθαμένο», επιπλέει). Αν ένα αβγό είναι ραγισμένο, περάστε ξύδι από πάνω πριν το βράσετε. Αν ραγίσει μέσα στο νερό , ρίξτε ξύδι για να εμποδίσετε να χυθεί μέσα στο νερό το περιεχόμενο του αυγού. Για να χωρίσετε το ασπράδι από το κίτρινο, κάντε το με ένα χωνί.
Μην χτυπάτε ποτέ το ασπράδι ενός αυγού που μόλις βγήκε από το ψυγείο, τζάμπα κόπος.

Για να μην φουσκώσει το γάλα, βάλτε στην κατσαρόλα (που έχετε ξεπλύνει πριν την βράση με κρύο νερό), μια μικρή καθαρή πέτρα.


Ένα καλό ελαιόλαδο δεν αφρίζει στο κούνημα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κομματάκι ζάχαρη στο μπουκάλι για να συντηρηθεί. Αν το λαδί ταγκιάσει, δοκιμάστε το εξής. Γεμίστε ένα μπουκάλι ενός λίτρου στα δυο τέταρτα και προσθέστε ένα τέταρτο ξύδι. Το άλλο τέταρτο μένει κενό γιατί πρέπει να κουνήσετε το μπουκάλι μερικές φορές την ημέρα, για δυο τρεις μέρες. Βγάζετε το λάδι, έτοιμο. Το ξύδι που απομένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό.

Πετάξτε ένα ασπράδι αυγού στο ήδη χρησιμοποιημένο για τηγάνισμα λάδι, θα τραβήξει τα πάντα. Για να μην μυρίζει το σπίτι, πετάξτε ένα κλωναράκι μαϊντανού μέσα στο λάδι.

No comments: