Sunday, November 2, 2008

Ευκολές Τάρτες

Ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από τις Γρήγορες Συνταγές, τις πιο ξακουστές τάρτες του κόσμου, αρχίζοντας με την τάρτα λεμονιού και την πασίγνωστη τάρτα κρεμμυδιού της Αλσατίας.

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Για την ζύμη(*)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
½ κούπα ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια


Για την κρέμα
5 τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
7 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμόνι (περίπου 4 λεμόνια)
4 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

Ζεστάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Ανακατέψτε το αλεύρι, την ζάχαρη και τα ξύσματα, προσθέστε το βούτυρο.
Πιέστε την ζύμη στο πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Τρυπήστε την ζύμη με ένα πιρούνι. Παγώστε για 15 λεπτά. Ψήστε μέχρι να χρυσίσει για 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει.
Κατεβάστε στους 180 βαθμούς.

Χτυπήστε το τυρί στο μίξερ. Προσθέστε την ζάχαρη. Προσθέστε τα αβγά –ένα κάθε φορά- χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε πρόσθεση. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Περιχύστε το μίγμα στην ψημένη ζύμη και ψήστε για 30 λεπτά στους 180 βαθμους. Αφήστε να κρυώσει. Βάλτε στο ψυγείο για περίπου μια ωρα.

Μπορείτε να βάλετε για γαρνίρισμα: Σαντιγί, φράουλες ή ζάχαρη άχνη.
Βάλτε 2 λεπτές φέτες λεμονιού στο κέντρο για ομορφιά.


(*)Αντί για ζύμη μπορείτε να σπάσετε μπισκότα και να τα ανακατέψετε με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε τα στο ταψί και παγώστε στο ψυγείο.

Τάρτα Κρεμμυδιού

Patte brisee
1 κουταλιά λάδι
2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες.
1 μεγάλο αβγό
½ κούπα πηχτή κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
τριμμένο μοσχοκάρυδο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Απλώστε την ζύμη στην ταρτιέρα. Σκεπάστε με σελοφάν και βάλτε στο ψυγείο.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν.

Χτυπήστε το αυγό και την κρέμα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, και λίγο μοσχοκάρυδο. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Αν θέλετε προσθέστε τριμμένο έμενταλ.
Ανακατέψτε.
Βγάλτε την ταρτιέρα από το ψυγείο και γεμίστε το με την γέμιση. Ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε να κρυώσει ή σερβίρετε ζεστό.

(*) Ζύμη Patte brisee
Αλεύρι (συνήθως 250 γρ), βούτυρο(125 γρ) σε κομμάτια.
Μαλάξτε με τις άκρες των δαχτύλων και τρίψτε ανάμεσα στα χέρια σας δίνοντας αυτήν την αίσθηση «άμμου» και θραυσμάτων.

Ανοίξτε μια τρύπα και προσθέστε το αλάτι και λίγο λίγο το νερό.(90 γρ)

Δουλέψτε την ζύμη λίγο λίγο. Προσοχή μην γίνει ελαστική. «Λιώνετε» την με το χέρι σας, πιέζετε την. Τυλίξτε την με ένα σελοφάν και κρατήστε την στο ψυγείο.

No comments: